Reisdocumenten

Paspoort

Geldigheid
Een paspoort dat nog ten minste 6 maanden geldig is na aankomst in Suriname is vereist.

Elektronische ticket

Het is aan te raden (niet verplicht) om een kopie van het elektronische ticket mee te nemen op reis, dit kan vertraging voorkomen bij controles.

Toeristenkaart

Kosten 
De kosten van een Toeristenkaart (ongeacht de leeftijd) is 35 EUR.
Verkooppunten
De toeristenkaart is, ook vooraf, verkrijgbaar bij het Consulaat van Suriname in Amsterdam of op Schiphol bij de speciaal daarvoor bestemde balies. Tevens is de toeristenkaart verkrijgbaar bij aankomst op de Johan Adolf Pengel internationale luchthaven in Suriname. Betaling: contant en met gepast geld. Voor meer informatie over de Toeristenkaart LINK

Reizen met kinderen

Toeristenkaart
Voor de aanschaf van de Toeristenkaart op Schiphol, dient een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier (verplicht) overlegd te worden.
Het is aan te raden (niet verplicht) een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen. Denk ook aan de landen waar je doorheen reist op weg naar de bestemming.
Paspoort
Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig. De paspoort moet nog ten minste 6 maanden geldig zijn na aankomst in Suriname is.

Rijbewijs

Auto of motor

Het Nederlandse rijbewijs is zonder IRB niet geldig in Suriname. Het IRB (internationaal rijbewijs) model 1949 is vereist.

Een IRB is (alleen voor Nederlands ingezetenen) verkrijgbaar bij iedere ANWB-winkel, ook voor niet-leden en moet persoonlijk afgehaald worden. Neem je Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto mee. Je krijgt het IRB direct mee. Het IRB is 1 jaar geldig.

Let op: verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.

Bromfiets of snorfiets

Voor het besturen van brom- en snorfietsen is een rijbewijs vereist.

Voertuigdocumenten

Voor informatie over het bezoeken van Suriname met eigen of andermans voertuig: informeer bij de ambassade, het consulaat en/of het verkeersbureau van dat land. Informeer ook bij de verzekeringsmaatschappij naar de voorwaarden en de dekking.

Belangrijk

Vanwege de beperkte ruimte in de opbergvakken boven uw hoofd moeten grote bagagestukken mogelijk toch bij de gate worden ingecheckt, ondanks het feit dat ze aan de eisen voor handbagage voldoen. Dit is uiteraard kosteloos. Berg kleinere tassen op onder de stoel voor u.

Goed om te weten

Bagage waarvan de verpakking of vorm schade kan veroorzaken aan het bagage afhandelingssysteem of het systeem kan blokkeren, wordt geweigerd bij het inchecken. Dat is onder andere bagage verpakt in plastic folie of bagage met een ronde vorm. We raden u daarom sterk af om bagage te verpakken in plastic folie. Professionele verpakking is toegestaan, zolang het niet leidt tot onhandelbare bagage.

Als er via een kiosk op de luchthaven of tijdens het inchecken een upgrade naar Business Class heeft gekocht, dan geldt de bagagevrijstelling van uw nieuwe Business Class-ticket.

De afmetingen van bagage zijn inclusief handgrepen en wielen.

Wat doen bij verloren of beschadigde bagage?

Meld problemen met uw bagage op de luchthaven

Zodra u merkt dat er iets mis is met uw bagage, is het van belang dat u zich op de luchthaven meldt bij de bagageservicebalie in de douanehal. Hier kunt u een melding maken van uw vertraagde of beschadigde bagage en krijgt u een Property Irregularity Report (PIR). Aan dit PIR-formulier is een persoonlijk dossiernummer gekoppeld zodat u de status van uw vertraagde of verloren bagage kunt controleren. U kunt op dit PIR-formulier ook aangeven waar u de bagage wilt ontvangen, zodra deze weer terecht is. In de meeste gevallen wordt de bagage op locatie afgeleverd. Daarnaast kunt u bij beschadiging van uw bagage op dit formulier aangeven waar de beschadigingen zitten.

Beschadigde bagage

Als uw bagage beschadigd is, moet u dit bij aankomst op de luchthaven aangeven bij de bagageservicebalie. Door middel van een PIR-formulier kunt u kenbaar maken welke beschadigingen er zijn. Maak op de luchthaven foto’s van de beschadiging zodat u deze heeft als bewijsmateriaal. Na het ontvangen van uw bagage heeft u zeven dagen de tijd om de luchtvaartmaatschappij schriftelijk aansprakelijk te stellen. Voeg hierbij het klachtenformulier en uw PIR-formulier toe.

Vertraagde bagage

Als uw bagage niet op de band verschijnt, kunt u zich melden bij de bagageservicebalie om een melding te maken en een PIR-formulier in te vullen. Door middel van uw bagagesticker kan de luchtvaartmaatschappij achterhalen waar uw koffer is. Door het PIR-formulier in te vullen, kunnen zij u op de hoogte houden van de status van uw vertraagde bagage en weten zij waar de bagage naartoe gebracht moet worden zodra deze gevonden is.

Als u een aantal dagen moet wachten op uw bagage mag u de hoognodige spullen aanschaffen, zoals ondergoed en een tandenborstel. Vraag bij de luchtvaartmaatschappij na welke artikelen u aan mag schaffen, omdat u bij een langdurige vertraging van uw bagage meer aan mag schaffen dan bij een korte vertraging. De kosten hiervan kunt u na het ontvangen van uw bagage claimen bij de luchtvaartmaatschappij. Het is dan ook van belang dat u de aankoopbewijzen van de aangeschafte spullen bewaard. Zodra u uw vertraagde bagage ontvangen heeft, heeft u 21 dagen de tijd om de gemaakte kosten terug te vorderen bij de luchtvaartmaatschappij.

Verloren bagage

Als uw bagage na drie dagen niet terug is gevonden, kunt u online een Bagage Inventory formulier invullen bij de betreffende luchtvaartmaatschappij. In het Bagage Inventory formulier geeft u aan wat het dossiernummer is van uw PIR-formulier, zodat de luchtvaartmaatschappij weet om welke bagage het gaat. U geeft hierin ook aan wat er in uw bagage zit. Mocht u nog bonnen hebben van de koffer of van de inhoud, voeg deze dan bij het formulier. De luchtvaartmaatschappij blijft gedurende 21 dagen zoeken naar uw bagage, hebben zij uw bagage in deze tijd niet gevonden, dan kunt u een claim indienen met behulp van een Bagage Inventory formulier.

Claim indienen

Bij het indienen van een claim is het handig om alvast de volgende informatie bij de hand te houden:
•Het PIR-formulier
•Instapkaart
•Bagagesticker
•Identiteitskaart of paspoort
•Indien nodig een volmacht van de betreffende luchtvaartmaatschappij

Daarnaast kunt u in geval van beschadiging van uw koffer ook foto’s van de beschadigingen en kopieën van het aankoopbewijs van de koffer of de beschadigde artikelen in de koffer toevoegen.

Bij vertraging van uw koffer kunt u kopieën van de aankoopbewijzen van de nieuw aangeschafte spullen bijvoegen. In geval van verlies van uw koffer voegt u kopieën van de aankoopbewijzen van de koffer en de inhoud van de koffer toe als u deze nog heeft.

Een claim voor vertraagde, verloren of beschadigde bagage kunt u op verschillende manieren indienen. U kunt dit direct bij de luchtvaartmaatschappij doen, officieel moet u schriftelijk bij hen een klacht indienen, echter kunt u dit ook vaak via de website van de luchtvaartmaatschappij doen. Daarnaast heeft u nog een aantal andere opties; u kunt uw claim ook indienen bij uw reisverzekering, uw reisorganisatie of bij uw creditcard verstrekker als u de boeking met een creditcard heeft betaald. Ook kunt u hulp vragen aan Miss Casey. Zij geeft u tips en kan u helpen bij het claimen van de vergoeding.

Houdt altijd rekening met de termijn die geldt om een claim in te dienen. Bij een vertraagde of verloren koffer heeft u 21 dagen de tijd en bij een beschadigde koffer 7 dagen om de claim in te dienen. Dient u de claim later in dan mag de luchtvaartmaatschappij uw claim weigeren.

Reizen met bijzondere bagage

Afwijkende bagage

Bagage die groter of zwaarder is dan normaal check je op Schiphol in als afwijkende bagage. Denk bijvoorbeeld aan fietsen, ski's, golftassen en grotere muziekinstrumenten. Ook bagage met een vreemde vorm of die breekbaar is, check je in bij de incheckbalie van je luchtvaartmaatschappij. Daarna geef je ze af bij de 'odd size' balie. Rolstoelen en inklapbare kinderwagens mogen gewoon mee naar de gate. Hier zorgt een medewerker van de luchtvaartmaatschappij of afhandelaar, dat deze gelabeld in het ruim komt.

Bijzondere bagage

Belangrijk: reserveren voor bijzondere bagage

Vanwege de beperkte ruimte aan boord van de toestellen moet het vervoer van sommige soorten bijzondere bagage zo vroeg mogelijk, en in ieder geval uiterlijk 48 uur voor vertrek, worden gereserveerd. Neem contact met de vliegtuigmaatschappij (KLM of SLM) of met de reisbureau.

< Terug

This is a sample text. You can click on it to edit it inline or open the element options to access additional options for this element.

TOP