Informatie over vluchten vanuit Suriname naar Nederland

Surinaamse reizigers moeten aan aantal voorwaarden voldoen om af te reizen naar Nederland. De belangrijkste voorwaarden en eisen met betrekking tot de visumaanvraag voor een kort verblijf of lang verblijf kan je hieronder vinden. Vind hier ook informatie over verzekeringen en vliegtickets. Voor meer informatie of vragen neem contact op met Waldo's via waldostravel@hetnet.nl.

VISUM

Schengenvisum voor kort verblijf

Nederland maakt deel uit van het Schengengebied. Als reiziger met Surinaamse nationaliteit dient een Schengenvisum aangevraagd te worden. Met een Schengenvisum kort verblijf kan u maximaal 90 dagen in Nederland verblijven (of in een ander Schengengebied). De belangrijkste voorwaarden en regels staan hieronder.

Wat heb ik nodig?

Voor een aanvraag van een Schengenvisum zijn er stukken nodig van de aanvrager (de bezoeker uit Suriname) maar ook stukken van de garantsteller (vaak een familielid) uit Nederland.

Waarom is er een garantsteller nodig?
Als garantsteller sta je financieel garant wanneer de bezoeker niet kan aantonen dat hij of zij meer kan besteden dan 34 euro per dag tijdens het gehele verblijf in Nederland. Om garant te staan zijn onderstaande documenten nodig.

Vereiste documenten die nodig zijn voor de aanvraag van de garantsteller

 • Een garantverklaring*
  Dit document moet volledig ingevuld en ondertekend zijn door diegene die garant staat. Deze moet tevens gelegaliseerd worden bij uw eigen gemeente. Bij vragen over legalisatie neem contact op met uw gemeente of stadsdeelkantoor (kosten en voorwaarden kunnen verschillen per gemeente). De bezoeker dient in het bezit te zijn van een kopie van de garantverklaring tijdens de reis naar Nederland (instanties kunnen hiernaar vragen).

  *Let op: een origineel document is nodig bij de aanvraag. Een kopie is ongeldig.

 • loonstroken van garantsteller (van de laatste drie maanden)
  Bij de aanvraag dient de garantsteller drie recente loonstroken te overhandigen. Het inkomen moet voldoen aan een inkomenseis die gelijk staat aan het wettelijk minimumloon. Deze verandert jaarlijks, kijk hoe hoog de minimumloon is.

  Indien van toepassing
  Wanneer een garantsteller een eigen onderneming heeft dienen in plaats van de loonstroken, een KVK uitreksel, de meest recente belastingafgifte en een recente winst- en verliesrekening waaruit uw nettowinst blijkt, overhandigd te worden.

 • Kopie paspoort(en)
  Een kopie paspoort van de garantsteller en (indien van toepassing) ook van de gehuwde partner.

 • Werkgeversverklaring
  De garantsteller moet kunnen aantonen dat het inkomen duurzaam is (minimaal 12 maanden) vanaf het moment van de aanvraag.

Vereiste documenten voor de aanvraag van de bezoeker uit Suriname

 • Pasfoto
  Een recente pasfoto (niet ouder dan 6 maanden) volgens de Nederlandse eisen.

 • Paspoort
  Het paspoort dient minimaal 6 maanden geldig te zijn en tevens twee blanco pagina's bevatten.

 • Reservering van de reis
  Een reisschema op naam is hierbij voldoende. Voor de aanvraag is geen ticket vereist.

 • Polis van een reisverzekering
  De polis dient dekking te bieden op (medische) ongevallen tijdens het verblijf in Nederland. Bekijk de tarieven.

 • Volledig en ingevuld aanvraagformulier
  Waldo's assisteert u graag bij het invullen van het aanvraagformulier en het regelen van de afspraak voor de aanvraag van de Schengenvisum. Kosten hiervoor bedragen 50 SRD per persoon.

 • Een werkgeversverklaring, schoolverklaring of KKF uitreksel
  Indien de aanvrager niet in dienst is, dient een schoolverklaring of (indien van toepassing) een KKF uitreksel overhandigd te worden.

 • Drie recente loonstroken en drie recente bankafschriften

 • Kopie ID kaart

 • Kopie familieboek of CBB uitreksel

Voor een checklist voor de benodigde stukken voor een kort verblijf met als doel familiebezoek of toeristische bezoek kunt u de website van de Nederlandse Rijksoverheid raadplegen.

Wat kost een visumaanvraag?

Naast de kosten voor de Schengenvisum worden ook servicekosten door VFS Global in rekening gebracht. De totale kosten voor een Schengenvisum bedragen:

 • 0 t/m 5 jaar:  29 EUR

 • 6 t/m 11 jaar: 64 EUR

 • vanaf 12 jaar: 89 EUR

Op alle aanvragen die op een zaterdag ingediend worden geldt er een toeslag van 12 EUR.

Hoelang duurt een visumaanvraag?

Gemiddeld worden aanvragen binnen 15 kalenderdagen afgehandeld. Wanneer er meer tijd nodig is kan de behandelingstermijn naar 30 dagen of zelfs naar 60 dagen worden verlengd. Dit gebeurt bij uitzonderlijke gevallen wanneer er gevraagd wordt naar aanvullende informatie en documentatie.

Houd er rekening mee dat aanvragen in drukke periodes (zoals in de aanloop van vakantieperiodes) de afspraakdatum voor een Schengenvisum kan verschuiven.

Hoelang mag ik in Nederland blijven?

Met een kort verblijf mag u maximaal 90 dagen (binnen een periode van 180 dagen) in Nederland of in een ander Schengenland verblijven. U krijgt uw visum voor een bepaalde periode. Die kan ook korter zijn dan 90 dagen. Voor langer verblijf dan 90 dagen in Nederland dient u contact op te nemen met de Immigratie en- Naturalisatiedienst (IND).

Hoeveel dagen voor vertrek kan ik een aanvraag indienen?

Aanvragen kunnen vanaf 3 maanden voor vertrek en uiterlijk 15 dagen voor vertrek ingediend worden.

Hoe maak ik een afspraak?

Onze collega's in Suriname helpen graag bij het maken van een afspraak en het invullen van de aanvraagformulier. De kosten die hiervoor in rekening worden gebracht zijn 50 SRD. Deze kosten dienen voldaan te worden op de vestiging waar u assistentie krijgt.

Mag ik op doorreis met een Schengenvisum?

Ja, dat is mogelijk. Met een Schengenvisum is het mogelijk om (in een periode van 180 dagen) maximaal 90 dagen te verblijven in Nederland of in een ander Schengenland.

Indien de wens om buiten de Schengenzone te reizen, dient er voor het land dat buiten de Schengenzone ligt, afzonderlijk een visum aangevraagd te worden.

Belangrijk: Als er de wens is om in een periode meerdere keren in- en uit te reizen in de Schengenzone, kies dan bij de aanvraag voor een 'multiple-entry'.

Visum voor lang verblijf of Schengenvisum verlengen

Verblijf langer dan 90 dagen

Bij verblijf langer dan 90 dagen dient u een machtiging tot voorlopig verblijf aan te vragen (mvv). Dit kan bij de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND).

Verlengen van een kort verblijf

Het verlengen van een Schengenvisum met kort verblijf gebeurt onder strikte voorwaarden. Hiervoor dient u contact op te nemen met de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND).

VERZEKERING

Verzekering voor reizigers uit Suriname

Een voorwaarde om een Schengenvisum te bemachtigen voor de reis naar Nederland is dat de bezoeker verzekerd is voor medische kosten bij ongevallen t/m 30.000 EUR. Waldo's Travel werkt met de verzekeringsmaatschappijen Self Reliance, Fatum - en Assuria verzekeringen.

Wat heb ik nodig om een verzekering af te sluiten?

 • Een geldig legitimatiebewijs

 • Contactgegevens van de reiziger

 • Contactgegevens van het verblijf in Nederland

Wat kost een verzekering?

Europeesche dekking

De kosten van een reisverzekering worden berekend aan de hand van het aantal dagen verblijf in Nederland plus de eenmalige poliskosten.

 • 0 t/m 69 jaar: 0,90 EUR p/dag

 • 70 t/m 79 jaar: 4,50 EUR p/dag

 • 80 jaar en ouder: 6,50 EUR p/dag

Eenmalige poliskosten bedraagt 3 EUR per polis.

Wereldwijde dekking

Voor tarieven en voorwaarden neem contact op met één van onze vestigingen in Suriname.

Waar kan ik een verzekering afsluiten?

Verzekeringen worden afgesloten op de vestigingen Kerkplein #10 en op Pad van Wanica #437 in Paramaribo. Onze collega's helpen u graag hierbij. Bekijk hier onze contactgegevens.

Kan de betaling ook in Nederland gedaan worden?

Het is mogelijk om de betaling voor de reisverzekering in Nederland te voldoen mits er een lopende reservering loopt via Waldo's Travel. Na verwerking is de betaling zichtbaar voor onze collega's in Suriname.

Kan de verzekering verlengd worden?

Neem contact met ons op, zodat wij kunnen nagaan of de verzekering verlengd mag worden. In sommige situaties moeten wij dit voorleggen bij de verzekeringsmaatschappij. Wij helpen u graag om dit na te gaan of mee te denken in oplossingen. Voor het nagaan van de voorwaarden hebben wij een polisblad of polisnummer en naam van de verzekeringsmaatschappij nodig.

VLIEGTICKETS

Vliegtickets vanuit Suriname naar Nederland

Waldo's verzorgt al 26 jaar de reizen vanuit Suriname naar Nederland voor familiebezoek of vakantie. Wij helpen u graag voor de verzorging van individuele reizen maar ook voor grotere groepen.

Wat kost een ticket?

Voor vragen over beschikbare tickets dient u contact op te nemen via 070-3699007 of via waldostravel@hetnet.nl. Wij kijken graag met u mee naar beschikbare plekken voor een reis naar Nederland.

Indien u inzicht wilt hebben of er een aanbieding is een bepaalde periode, bekijk dan de actie pagina voor tijdelijke aanbiedingen vanuit Suriname.

Waarom veranderen de ticketprijzen?

Ticketprijzen zijn sterk afhankelijk van de periode wanneer u vliegt (laag- of hoogseizoen) maar ook van de beschikbaarheid. Op een vlucht zijn er beperkt aantal stoelen beschikbaar met een bepaalde prijsklasse. Mocht een prijsklasse bezet zijn dan blijven er vaak duurdere alternatieven over. De reserveringssystemen van de vliegtuigmaatschappij houden actueel bij hoeveel stoelen en bijbehorende prijsklassen beschikbaar zijn. Het komt voor dat wanneer een prijsopgave wordt gedaan een bepaalde prijsklasse beschikbaar was maar op een later moment niet meer.

Bij Waldo's is het altijd mogelijk om vrijblijvend een reservering te maken. Wij kunnen kosteloos een stoel reserveren. Dit aanbod is meestal geldig voor een aantal dagen. Tijdens deze bedenkperiode kunt u nagaan of u de ticket wilt aanschaffen. Voor het maken van de reservering hebben wij een achternaam (indien van toepassing meisjesnaam) en een volledige eerste voornaam nodig zoals vermeld staat op het paspoort. Vraag een offerte aan of neem contact met ons op via waldostravel@hetnet.nl.

Wanneer zijn er aanbiedingen?

Het is voor ons onduidelijk wanneer er nieuwe aanbiedingen bekend worden gemaakt. Aanbiedingen maken wij bekend op onze actie tarieven pagina.

Hoe kan ik reserveren?

Wij nemen graag reserveringen aan per e-mail. U kunt via waldostravel@hetnet.nl de heen- en terugreis aangeven. Wat wij nodig hebben is de eerste volledige voornaam en achternaam (indien van toepassing meisjesnaam) van de passagier. U kunt ons ook bereiken per telefoon via 070-3699007.

Surinamers kunnen contact opnemen met een lokale vestiging van Waldo's Travel in Paramaribo. Bekijk onze contactpagina voor een lokale vestiging in de buurt.

Hoe kan ik betalen?

Onze voorkeur is om betalingen te ontvangen via een bankoverschrijving. Wij ontvangen vaak de betaling direct of de volgende werkdag. Ook is het mogelijk om de betaling per pin of contant te voldoen op de vestiging.

Voor de verwerking van betalingen hebben wij een boekingsnummer of een volledige naam nodig.

Ik heb geen visum, kan ik een ticket aanschaffen?

Ja, het is mogelijk om een ticket aan te schaffen. Let wel op de voorwaarden van de ticket. Bij een annulering of wijziging kunnen wijzigings- of annuleringskosten van toepassing zijn.

Wat als mijn visum wordt afgewezen en ik kan niet reizen?

Mocht er een ticket aangeschaft zijn en de visumaanvraag wordt afgewezen, dan is er via de vliegtuigmaatschappij een coulance regeling mogelijk. Het is mogelijk om een restitutie van de ticket te krijgen met mindering van 85 EUR. Let op: u dient hier bewijs van aan te leveren van de ambassade en de vliegtuigmaatschappij zal beoordelen of u recht heeft op de restitutie.

Is het mogelijk om een ticket te verlengen of te wijzigen?

Vaak is het mogelijk om een bestaande ticket te wijziging of te verlengen. In uitzonderlijk gevallen zoals bij actie tickets kan het zijn dat dit niet mogelijk is. Neem contact met ons op om na te gaan wat de voorwaarden zijn van uw ticket. Bij wijziging van de ticket zoals bij een verlenging, ga na of uw visum ook geldig is tijdens uw verblijf. Voor vragen over uw visum dient u contact op te nemen met de immigratie en naturalisatiedienst (IND).

TOP